Ankara

Ankara je glavno mesto Turčije. Mesto s petimi milijoni prebivalcev se nahaja na precej gričevitem področju in leži na anatolski planoti na povprečni nadmorski višini 938 metrov. Ankara je postala turško glavno mesto po revoluciji leta 1923. Pred tem je bilo glavno mesto Turčije Istanbul, ki je sicer največje turško mesto.

Med glavne znamenitosti Ankare spada mavzolej Atatürka, bivšega turškega predsednika, ki je vodil revolucijo in turški narod popeljal med moderne narode. Mavzolej se nahaja na enem izmed gričev, tako da je dobro viden iz več delov mesta. Poleg grobnice Atatürka se v njem nahaja tudi muzej revolucije. Druge znamenitosti mesta so Muzej anatolskih civilizacij, ostanki starega gradu, rimsko gledališče, rimsko kopališče, mošeja Kocatepe (ki je največja v Ankari), razgledni stolp Atakule in drugi. Seveda je težko zgrešiti katerega izmed številnih bazarjev, kjer lahko kupite od sveže zelenjave in sadja pa do vsakodnevnih potrebščin za življenje v Ankari.

V Ankari se nahaja veliko restavracij, kjer vam postrežejo s tradicionalnimi turškimi jedmi kot so kebap, köfte, dolme, baklave in druge.