Bled

Bled je naselje ob Blejskem jezeru in spada med starejše in tudi najlepše turistične destinacije v Sloveniji. Mesto je začelo nastajati sredi 19. stoletja, ko so kmetje najprivlačnejša kmetijska zemljišča pričeli prodajati premožnim meščanom za gradnjo počitniških vil. Skozi Bled od leta 1870 poteka tudi železniška proga Ljubljana - Trbiž oziroma Celovec - Beljak-Trst.

Blejsko jezero je dolgo 2,12 km in široko do 1 km, jezero pa je poleti prijetno ogreto in primerno za kopanje, pozimi pa jezero zamrzne. Jezero je tako pomembna turistična točka, znano pa še po mednarodnih veslaških tekmovanjih. Sredi jezera je tudi otoček, ki je edini naravni jezerski otok v Sloveniji. Do njega lahko pridete s posebnim turističnim čolnom, imenovanim pletna.

Blejsko jezero je čudovito jezero v Sloveniji, severozahodno od glavnega mesta Ljubljane. Zaradi čudovite pokrajine in bogate zgodovine je priljubljena turistična destinacija. Smaragdno jezero obdajajo alpski vrhovi, na sredini pa je otok s cerkvijo. Obiskovalci lahko uživajo v dejavnostih, kot so plavanje, vožnja s kajakom in pohodništvo po okolici.

Mesto Bled je najbolje obiskati poleti, ko lahko obiskovalci izkoristijo vse dejavnosti, ki so na voljo. V bližini je tudi veliko skritih zakladov za raziskovanje, kot sta soteska Vintgar in Mala Osojnica.

Znameniti Blejski grad se s svojega griča razprostira nad jezerom in ponuja čudovit razgled na okolico. Blejsko jezero je resnično pravljična destinacija, ki je ne smete zamuditi. Zaradi dih jemajoče pokrajine, bogate zgodovine in številnih dejavnosti ni čudno, zakaj je ta slovenski biser postal ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi.