Ciper

CIPER je otoška država v vzhodnem delu Sredozemlja, ki leži južno od Turčije, zahodno od Levanta, severno od Egipta in jugovzhodno od Grčije. Je največji otok v sredozemskem morju in priljubljena turistična destinacija, saj otok vsako leto obišče kar čez 2 milijona turistov. Ciper se je pridružil EU leta 2004, glavno mesto je Nikozija, število prebivalcev pa je 788.457. Uradna jezika sta grščina in turščina. Ciper je sicer nekdanja britanska kolonija, ki se je od Združenega kraljestva osamosvojila leta 1960, vsebuje pa ozemlje skoraj celotnega otoka. Nadzoruje le južni dve tretjini ozemlja, saj je severni del v preteklosti zasedla Turčija, ki je ustanovila Turško republiko Severni Ciper, vendar pa le te – razen Turkov – nihče ne priznava. Na otoku so se v preteklosti menjavale številne civilizacije, kar je razvidno iz rimskih gledališč, bizantinskih cerkva, gradov in prazgodovinskih naselbin.

Glavna gospodarska panoga je turizem, domača obrt pa obsega vezenine ter lončarske izdelke. Od tod izvira sir halumi in žganje imenovano zivania, ter tradicionalna narodna jed, imenovana meze. Sicer pa Ciper imenujejo tudi Otok Afrodite, boginje ljubezni in lepote, ki naj bi se rodila na njem.

Turistične destinacije

  • Mesto Paphos
  • Glavno mesto Nikozija, ki je razdeljeno na dva dela - en del je pod grško, drug pa pod turško oblastjo, vmes se nahaja zelena meja.
  • Kirenija (turško Girne)

Vodniki