Table of Contents

Dunaj

Dunaj je glavno mesto Avstrije, hkrati pa tudi glavno mesto ene izmed devetih zveznih dežel. Dobro je poznan predvsem po Mozartu, ki je tu pokopan, njegova hiše pa je ena izmed glavnih znamenitosti Dunaja. Poleg mestne hiše so priljubljene turistične točke tudi Leopoldov muzej, Katedrala Sv. Štefana, muzej lepih umetnosti in “Zlati spomenik” Johannu Straussu.

Danes Dunaj privablja predvsem umetnike, svoj čas pa so tu bivali tudi številni znani Slovenci – med drugim sta tam ustvarjala in študirala dr. France Prešeren in arhitekt Jože Plečnik. Čeprav star pregovor pravi, da naj “kdor gre na Dunaj, pusti trebuh zunaj,” pa si je - , ko smo tam - brez obotavljanja treba privoščiti vsaj kos njihove znamenite Sacher torte ter Dunajski zrezek.

www.gutekueche.at_img_rezept_170_wiener-schnitzel.jpg

Promet

Dunaj ima zgledno urejen promet. V širšem središču mesta boste največkrat uporabili podzemno železnico (U-bahn), v malo širšem območju pa vozi večje število linij tramvajev in avtobusov. Čeprav je ožje središče mesta za osebna vozila zaprto, pa je avto skoraj nepogrešljiv pri obisku bližnje Bratislave (druga možnost je vlak), trgovskega nakupovalnega centra Shopping City Süd ali pa katerega od manjših mest, ki se nahajajo v bližini Dunaja. Finančno najbolj ugoden način transporta pa je katera izmed dlje časa trajajočih kart za podzemno železnico, npr. 72 ur ali za ves teden.

Vodič

Dunaj ima zelo dobro in pregledno urejene in označene svoje znamenitosti. Dober vodnik po njih je npr. DK Eyewitness travel Vienna, ki ga lahko kupite v spletni knjigarni. Prav vam bo prišel tudi zemljevid postaj in prog podzemne železnice, ki ga lahko dobite na večjih postajah ter v elektronski obliki na spletni strani železnic.