Portugalska

PORTUGALSKA je demokratična država, ki se nahaja na skrajnem jugozahodu celinske Evrope na Iberskem polotoku in meji na Atlantski ocean na jugu in na Španijo na severu ter vzhodu, vključuje pa tudi tri otoke v Atlantskem oceanu – Azore, Madeiro in Salvages. Glavno in tudi največje mesto je Lizbona, uradni jezik je portugalščina, od leta 1999 pa še miradenščina.

Skozi državo je v preteklosti prešlo mnogo civilizacij, v njej se čutijo vplivi grške, feničanske, rimske, kartažanske, iberske, keltske in germanske kulture. Število prebivalcev presega 10 milijonov, pokrajina celinske Portugalske pa se razdeli na dva dela. Pokrajina na severu je gorata s številnimi planotami in je ugodna predvsem za kmetijsko dejavnost, južni del pa je bolj raven, z bolj suhimi in toplejšimi razmerami.

Glavne gospodarske panoge so tekstilna in lesna industrija, metalurgija in pridelava vin – svetovno znano je sladko vino imenovano Porto (tudi Portovec). Univerza v Coimbri je ena izmed najstarejših univerz v Evropi, iz tu pa izhajata tudi znana pesnika Luís de Camões in Fernando Pessoa. Vsako leto v juniju praznujejo praznik treh svetnikov, imenovan Santos populares, to pa je v tej deželi tudi čas številnih ljudskih plesov in glasbe. Portugalska kuhinja je znana predvsem po polenovki (bacalau), ki jo znajo pripraviti na sto različnih načinov.

Če boste za vožnjo po Portugalski najeli avto, boste videli, da so cene najema precej nizke. Pazite na skrite stroške (zavarovanje, odbitne franšize, doplačila), saj so ti običajno precej višji od cene samega najema. Pazite tudi na dejstvo, da zavarovanja, ki naj bi krila vse primere, običajno ne pokrijejo nezgod na podvozjih, steklih, ogledalih, lučeh,…, ki jih morate kriti sami. Zaradi tega je smiselno zavarovanje skleniti posebej pri podjetjih, ki se ukvarjajo le s tem, pri podjetju za rent a car pa le samo vozilo. Večji strošek so poleg goriva lahko tudi cestnine na avtocestah, ki so na Portugalskem zelo visoke, obračunavajo pa se po porabi. Povprečno računajte za cestnine enake cene, kot jo boste plačali za bencin za določeno razdaljo. No, kljub temu se avtocestam lahko izognete in še vedno udobno vozite - kot to delajo domačini.

Veliko Slovencev se na Portugalsko odpravlja tudi zaradi morja. Ocean je sicer hladen, vetroven in ima velike valove, to pa pritegne predvsem deskarje na vetru in valovih. Na samih plažah lahko najdete veliko surferskih šol, ki ponujajo opremo in tečaje tudi popolnim začetnikom. V obmorskih krajih je prisotnih zelo veliko angleških turistov, zato je tudi turistična ponudba tam bolj prirejena njim.

Turistične destinacije

Storitve, ki jih boste morda potrebovali na Portugalskem