Slovenija

SLOVENIJA leži na skrajnem delu Sredozemlja in spada med države Srednje Evrope. Na zahodu meji na Italijo, na Severu na Avstrijo, na severovzhodu na Madžarsko, na vzhodu in jugu pa na Hrvaško. Uradni jeziki so slovenščina, italijanščina in madžarščina. Prestolnica Slovenije je Ljubljana, sicer pa je država razdeljena na 12 regij. Samostojna je od leta 1991, 1. maja 2004 pa se je pridružila tudi EU. Kar polovico slovenskega površja prekrivajo gorovja, 8% ozemlja pa je zaščitenega – največje zaščiteno območje je Triglavski narodni park. Kmetijstvo je v deželi manjšega pomena, drugače pa je Slovenija ena izmed najbolj razvitih tranzicijskih držav s staro industrijsko in rudarsko tradicijo ter razvito storitveno dejavnostjo.

Tudi turizem je dobro razvit, še posebej v obmorskih letoviščih: Portorož, Piran, Koper, Izola ipd., in smučarskih središčih: Maribor, Kranjska gora, Vogel in Kanin. Veliko turistov pa zavije tudi v toplice – v Terme Čatež, Šmarješke toplice, v Radence ali pa v Moravske toplice.

Sicer pa je ta alpska deželica znan predvsem po krajnski klobasi, potici in po dolgi čebelarski tradiciji.

Največje in za turiste najbolj zanimivo slovensko letališče je letališče Brnik, kjer obstaja več podjetij za najem vozil.

Večja mesta

Druge turistične destinacije

Turistični vodiči po Sloveniji