St. Petersburg

St. Petersburg (rusko Санкт-Петербург) je s petimi milijoni prebivalcev drugo največje mesto v Rusiji. Je najbolj evropsko med ruskimi mesti, pa tudi geografsko je umeščen v evropski del Rusije. V preteklosti je St. Petersburg zamenjal kar nekaj imen: najprej se je imenoval Sankt Peterburg, po letu 1914 Petrograd, po letu 1924 Leningrad, leta 1991 pa se je ponovno preimenoval v Sankt Peterburg. Domačinu mestu ljubkovalno pravijo kar 'Piter'.

St. Petersburg je zelo popularna turistična destinacija, saj ima zelo bogato zgodovino in arhitekturo. Mesto je postavljeno na reki Nevi in na številnih kanalih, zato ga včasih imenujejo tudi Severne Benetke. Nad Nevo in kanali je veliko število mostov, kar mestu daje še posebej privlačen videz.

Glavne turistične znamenitosti so Ermitaž in Zimski dvorec na Dvornem trgu, katedrala svetega Izaka in v njeni bližini kip Petra Velikega na konju, Kazanska katedrala, mestna trdnjava s katedralo sv. Petra in Pavla, gledališče Marinsky, cerkev Kristusovega vstajenja, področje Vasilijevega otoka, nočno odpiranje mostov na Nevi ter druge. V okolici St Petersburga si je vredno ogledati Carsko selo in Poletno rezidenco, parke v Peterhofu ter katedralo v Kronštadtu.

Kar se tiče kulinaričnih dobrot ne boste mogli mimo boršča (zelenjavne juhe), blinov (palačink z različnimi polnjenji) in pirošk.